UUSIMMAT | LUETUIMMAT | OSASTOT

Lapsen atooppinen iho

Atoppinen ihottuma on usein periytyvää

Olen itse kärsinyt atooppisesta ihottumasta lapsena ja nyt oma lapseni kärsii samasta vaivasta, tosin hänellä oireet ovat olleet vielä rajumpia kuin itselläni aikanaan.

Muistan vieläkin elävästi, kuinka itkin, kun äiti aina rasvasi minua ja rasva kirveli herkällä ja rikkoutuneella ihollani! Sama toistui nyt meillä: rasvataan ja rasvataan ja lapsi itkee ja kammoksuu rasvaushetkiä ja sen aiheuttamaa kirvelyä.

Meillä myöskään perusvoiteet eivät ole tuoneet juuri tulosta ja tästä syystä aloin tutkimaan asiaa hieman tarkemmin.

Toki kosmetologin taustalla kokeilimme ennen perusvoiteita myös muita mielestäni ”parempia voiteita”, mutta ei niistäkään juuri ollut apua.

Haluankin nyt jakaa teille meidän tähän asti 2 vuotta kestäneen taistelun pahasti atooppisesta ihosta kärsivän lapsen kanssa sekä omat vinkkini siihen, miten meillä iho on saatu pysymään paremmin hallinnassa.

Mitä on atooppinen ihottuma?

Atooppinen ihottuma on usein ikävä vaiva ja ihottuman oireet voivat vaihdella lievästä vaikeampaan ihottumaan riippuen henkilöstä. Oireet usein vaihtelevat myös elämän aikana ja monesti lapsuusajan atoopikko ei oireile enää aikuisena. Hyvä hoito auttaa atoopikkoa elämään tämän ihosairauden kanssa ja onkin hyvin tärkeää että vanhemmat hoitavat atooppisen lapsensa ihoa päivittäin.

Monimuotoinen atooppinen ihottuma ei myöskään näyttäydy samanlaisena läpi elämän, vaan se vaihtelee esiintymisalueiltaan sekä vaikeusasteelta myös vuodenaikojen sekä iän mukana.

Atooppinen ihottuma oireilee kutinana, kuivuutena ja punoituksena sekä välillä jopa turvotuksena. Joskus iho saattaa ”lehahdella” voimakkaastikin, kun taas toisinaan on pitkiä vähäoireisempia jaksoja.

Atooppisen ihottuman syiden kartoittaminen

Muutamia kysymyksiä, joita kannattaa miettiä kartoittaessaan atooppisen ihon syntyä ovat mm:

-Minkä ikäisenä ihottuma on alkanut?

Monesti atooppinen ihottuma alkaa jo vauva- tai taaperoiässä. Usein kuitenkin lapsuusajan atooppinen ihottuma häviää muutaman vuoden aikana.
Meillä lapsen ihottuma alkoi reilu 1 vuoden iässä. Tytön iho oli ollut aina ihan priima kunnossa ja neuvolassakin tädit sitä aina ihastelivat ja kirjoittivat neuvolavihkoon merkintöjä kauniista ja siististä ihosta. No niin loppui se ilo, kun huomasimme reilu vuoden vanhalla tytöllämme ensin atooppisia iho läiskiä selässä, jotka melko lyhyessä ajassa vain pahenivat ja pahenivat.

-Vaikuttaako vuodenajat ihottumaan?

Monilla ihottuma pahenee talvella, kun ilma on kylmää ja kuivaa ja sisäilma entistä kuivempaa. Iho ei myöskään saa auringonvaloa, mikä monilla auttaa ihottumaan. Saattaa myös olla että kesäaikaan oireita ei ole lainkaan.

Vaikka auringonvalo tuntuu auttavan ihottumaan muista aina suojata lapsen iho korkeilla suojakertoimilla spf50 ja rajoittaa auringossa oloaikaa sekä suojata ihoa myös sopivalla vaatetuksella.

Meidän lapsella iho on aina kesäaikaan todella hyvässä kunnossa, mutta heti kun syksy tekee tuloaan palaa ihottumakin. Näissä on siis selvä yhteys meidän tapauksessa.

Jos ihottuma on samanlaista kesät-talvet on todennäköisempää että atopia saattaa johtua esim. ruoka-aine allergiasta.

-Aiheuttaako jokin ruoka-aine ihottumaa?

(monesti esim. maitotuotteet, kananmuna tai viljat)

Jos epäilet että ihottuma johtuu jostain ruoka-aineesta voit kokeilla jättää kyseisen ruoka-aineen hetkeksi ja katsoa onko sillä vaikutusta ihoon. Tässä tapauksessa on hyvä keskustella asiasta lääkärin kanssa sekä käydä myös mahdollisissa allergiatesteissä. Jos lapsen ihottuma alkaa ennen yhtä vuotta allergian todennäköisyys on suurempi.

Itsekin epäilin tätä, kun lapsemme aloitti lehmänmaidon juonnin juuri 1 vuotiaana (tammikuussa). Kokeilimme hetken olla ilman ja jatkaa vielä korvikkeella, mutta mitään muutosta ihossa ei tapahtunut tänä aikana. Vahvistuksen turhalle epäilylle antoi myös hetkeä myöhemmin se että keväämmällä ihottuma parani, vaikka ruokavalio pysyi samana ja lehmänmaitoa tuli juotua joka päivä. Syksyllä ihottuma taas palasi kun ilmat kylmenivät. Toki maitotuotteilla voi meilläkin olla jotain roolia asian kanssa, mutta selkeästi kylmä vuodenaika on meillä se mikä aiheuttaa atopian pahenemista.

-Millaisia hoitotuotteita on kokeiltu? Mikä on tehonnut parhaiten vai onko mikään?

Tytön ihottuma vain paheni, vaikka kuinka yritin häntä voidella Shea voilla tai kookosöljyllä. Laitoin myös aina kylpyveden sekaan tehokkaasti kosteuttavaa manteliöljyä.

Kun nämä eivät auttaneet marssimme ihotautilääkärille ja hän määräsi lapsellemme perusvoiteita sekä kortisonivoiteen kuuri luontoisesti.

Itse kosmetologina kammoksun kortisonivoiteita, koska yksi niiden sivuvaikutuksista on ihon oheneminen. Tästä voi helposti syntyä kierre jos kortisonivoiteita käytetään jatkuvasti: Iho näyttää kyllä parantuneen, mutta on taas herkempi uusille reaktioille. Muitakin sivuvaikutuksia voi esiintyä, enkä millään halunnut aloittaa kortisonivoidekuuria pienelle lapselleni. Miksi haluaisin laittaa hänen iholleen jotain mistä voi tulla sivuvaikutuksia? Joten kokeiltiin pelkillä lääkärin määräämillä perusvoiteilla ja rasvattiin ahkerasti. Tilanne kuitenkin paheni ja lopulta myönnyin kortisonivoiteen käyttöön 3 päiväksi ihottuma-aluille. Iho parani huomattavasti hetkessä ja jatkoimme perusvoiteilla rasvaamista. Joka kerta rasva kuitenkin kirveli pienen lapsemme ihoa ja ahkerasta rasvauksesta huolimatta taas tuli aika, kun iho oli niin pahassa jamassa, että olisi ollut kortisonivoiteen aika. Tällöin mietin, että en halua jatkaa näin, vaan haluan löytää keinon, jolloin emme tarvitse kortisonia ollenkaan tai lähes ollenkaan. Inhosimme myös kaikki rasvaushetkiä: Kiemurtelevaa ja itkevää lasta kun ei ole mukava rasvata ja tunsin epäonnistuneeni. Minä, jonka pitäisi olla ihon asiantuntija en osaa hoitaa lapseni ihoa.

Seuraavaksi kokeilin monia eri apteekin ja luontaistuotekauppojen voiteita. Kokeilin myös niitä kaikkein rasvaisempia voiteita, mutta mikään ei tuntunut oikeasti auttavan.

Tämän jälkeen päädyin kokeilemaan Ekopharman erilaisia voiteita ja niiden yhdistelmiä. Näistä juuri yksi yhdistelmä on auttanut meidän lapsen ihottumaan. Kerron näistä tuotteista ja kaikista hoidon vaiheista hieman enemmän myöhemmin tässä postauksessa. Kaikki testissä käytetyt tuotteet on myös nyt lisätty verkkokauppaamme, koska koin ne todella tehokkaiksi! 

Tiesitkö vielä että testaamme kaikki meillä myynnissä olevat tuotteet ennen kauppaan pääsyä! Kauppaan pääsee vain ne harvat ja valitut, jotka olemme itse kokeneet huippuhyviksi tuotteiksi!

Jos et ole vielä kuullut tästä tuotesarjasta niin Ekopharma on suomalainen luonnonkosmetiikka merkki ja heiltä löytyy tuotteita päästä varpaisiin. Pidän tärkeänä myös tätä luonnonkosmetiikka seikkaa varsinkin, kun puhutaan lapsen ihosta, joka läpäisee ainesosia helpommin kuin aikuisen iho.

-Kuinka usein iho pestään ja millä tuotteilla?

Säännöllinen pesu on toki hyvästä, mutta päivittäinen koko ihon pesu ei välttämättä ole. Veden pH on eri kun ihon ja vesi jo itsessään kuivattaa meidän kaikkien ihoa.
Vaikka ihon säännöllinen pesu ja pesuaineet poistavat hilsettä, hikeä ja ihon muita eritteitä vähentäen myös bakteerikasvua ne myös usein poistavat ihon hyviä bakteereita sekä ihon luontaista rasvaa ja kuivattavat näin entisestään herkkää ihoa. Tästä syystä varsinkin atooppisen ihon hoidossa on tärkeää tiedostaa mitä iholle käytettävä pesuaine sisältää. Pesuaine tulisi olla mahdollisimman mieto. Pesuaineessa ei tulisi myöskään olla vahvoja peseviä aineita. Näistä kannattaa pitää mielessä erityisesti SLS eli Sodium Layryl Sulfate. Tämä ainesosa voi jopa olla yksi iso syy ihottuman syntyyn. Myös synteettisiä säilöntäaineita sekä hajusteita tulisi välttää.

Luonnonkosmetiikan tuotteista löytyykin tähän hyviä vaihtoehtoja ja meidän perheen suosikiksi on noussut Ekopharman Hilla sarjan suihkugeeli. Tämä hellävarainen pesuaine sopii koko perheelle ja tällä saa myös kivan vaahtokylvyn aikaiseksi. Monesti lisään kylpyyn myös hieman Ekopharman Herukkalinjan atooppisen ihon hoitoöljyä.

Näillä keinoilla lapsemme atopia parani

Niin kuin yllä jo kerroin, pesuaine vaihtui Hilla sarjan pesugeeliin. Kävin myös läpi lapsen hiustenpesu tuotteet, joita meillä käytetään n. 1 x viikossa ja vaihdoin ne Ekopharman Mustaherukka linjan shampooseen ja hoitoaineeseen. Tämä shampoo on hellävarainen voidepohjainen shampoo joka sopii koko perheen käyttöön. Myös tämä tuote sisältää vain mietoja peseviä aineita ja molemmat tuotteet sisältävät hiuksia sekä päänahkaa hoitavia ja kosteuttavia ainesosia, kuten mustaherukkaa ja kauraa.

Joka ilta levitin iholle ensin Hilla sarjan vartaloseerumin. Vartaloseerumi imeytyy nopeasti ja rauhoittaa sekä syväkosteuttaa ihoa. Seerumi sisältää ihoa vahvistavia ja korjaavia prebiootteja, jotka ovat meidän ihon hyvien bakteerien ruokaa. Ihollamme on lukuisia mikrobeja ja prebiooteilla pääsemme ruokkimaan ihon hyvien bakteerien kasvua, joka näin johtaa terveempään ja paremmin voivaan ihoon. Tämä tuote myös auttaa ihottuman aiheuttamaan kutinaan.


Vartaloseerumi olisikin ollut erinomainen hoitotuote ja uskon että se olisi varmasti auttanut myös meidän tytön ihonhoidossa, mutta hän ei pitänyt ollenkaan tuotteen tuomasta viilentävästä tunteesta. Seerumi sisältämä pieni määrä mentholia viilentää ärtynyttä ihoa. Omasta mielestä tämä kevyt viileys tuntuu aivan ihanalta, mutta tyttö oli eri mieltä. Näin ollen olen käyttänyt itse tuotetta, eikä se siis mennyt kuitenkaan hukkaan. Suosittelen kuitenkin ehdottomasti kokeilemaan tätä tuotetta, jos luulet että lastasi ei häiritse tuo hetkellinen viileän tunne iholla.

Seuraavaksi levitin iholle Herukka linjan atooppisen ihon hoitovoiteen ja hoitoöljyn. Ensin kokeilin niin, että laitoin voiteen ensin ja sitten vasta öljyn. Koska kevyempi tuote on hyvä levittää ennen rasvaisempaa. Öljyn läpi voide ei imeydy niin hyvin kuin toisinpäin. Huomasin kuitenkin että meille parempi tapa oli juuri toisinpäin. Näin sain hyvin rasvaisen öljyn imeytymään iholle ensin ja voiteen ns. suojaamaan ihon pintaa. Öljy ei myöskään kirvele yhtään iholla. Rasvauksen yhteydessä johtuva kirvely johtuu usein siitä että käytettävä tuote ei ole tarpeeksi rasvainen. Voideyksinään kuitenkin hieman kirveli, mutta tähänkin ongelmaan auttoi se että levitin öljyn ennen voidetta. Voit myös kokeilla sekoittaa kämmenellä pienen määrän öljyä voiteen sekaan, jolloin saat voiteesta rasvaisempaa.

Tämän jälkeen levitin vielä pahimpiin läikkiin Ekopharman Herukka marjabalmia. Muutaman viikon jälkeen kokeilin vielä vaihtaa tämän marjabalmin BTB13 sarjan probioottivoiteeseen ja nyt näytti siltä että sopiva “kombo” meidän tytön iholle oli löytynyt. Toisaalta olen miettinyt, että ehkä herukka marjabalmi olisi riittänyt, jos olisin saanut prebiootteja sisältävän seerumin iholle jo ensimmäisenä.
Kumpikaan näistä tuotteista ei kirvele edes rikkoutuneella iholla. Kummassakaan tuotteessa ei myöskään ole yhtään vettä ja tästä syystä ne sopivat myös hyvin ihoa suojaaviksi pakkasvoiteiksi.

Probioottivoide taas sisältää probiootteja, jotka ovat meidän ihon hyviä bakteereja. Nämä hyvät bakteerit vievät tilaa ihon huonoilta bakteereilta ja vahvistavat näin ihon suojabarriääriä.

Prebiootit kun olivat hyvien bakteerien ravintoa. Tehokas yhdistelmä olisikin saada epätasapainossa olevalle iholle niin probiootteja, kuin prebiootteja.

Nyt olemme yhdessä mieheni kanssa hoitaneet lapsemme ihoa reilu kuukauden ajan vain tällä reseptillä ja tuloksia on tullut ja vielä näin kovilla pakkasilla! Joka ilta levitetään iholle ensin öljy, sen jälkeen voide ja viimeisenä pahimpiin kohtiin BTB13 probioottivoide.

Yllä lapsen iho ennen testiä (kuva säärestä)

Atooppista ihottumaa löytyi siis ympäriinsä koko vartalosta (käsivarret, kädet, vatsa ja sääret.) Sääret ovat tänä vuonna olleet ne pahimmat, joten tästä halusin ottaa kuvat vertailun vuoksi ennen tuotetestiä.

Tässä yllä kuva säärestä reilun kuukauden jälkeen.

Lapsi ei ollut kovin yhteistyöhaluinen jälkeen kuvan otossa ja kuva on otettu eri paikassa, mutta tästä selkeästi kyllä huomaa kuinka paljon paremmalta iho näyttää.

Ihottuma ei ole kokonaan hävinnyt, enkä sitä odottanutkaan, mutta ihottuma on saatu hallintaan eikä iho ole enää rikki mistään kohtaa.

Syksystä asti olemme myös lisänneet ruokavalioon lapselle sopivia pehmeitä ”tabletteja” jotka sisältävät omega 3 rasvoja sekä puhdasta mustaherukan siemenöljyä. Tätä mustaherukan siemenöljyä lisäämme joka päivä esim. puuron tai jogurtin sekaan. Mustaherukan siemenöljyn avusta atooppiseen ihottumaan löytyy paljon tutkimuksia ja tästä syystä innostuinkin kokeilemaan Ekopharman tuotteita jotka sisältävät juuri tätä tutkitusti tehokasta supermarjaa.

Atooppisen ihottuman hoito on laaja kokonaisuus

Tiedän jo omasta kokemuksesta, että atooppisen ihon hoitaminen on hyvin haastavaa, mutta me olemme vihdoin löytäneet näillä yllä mainituilla keinolla siihen apua. Ehkä yksi tärkein asia omasta mielestäni on muistaa, että atooppisen ihottuman hoito on laajempi kokonaisuus: Lisäämällä ruokavalioonhyviä rasvoja, tarkistamalla kaikki pesuaineet, myös pyykinpesuaineet, sekä ahkeralla rasvaamisella oikeanlaisilla tuotteilla voimme kuitenkin saada tilanteen paremmin hallintaan myös niinä ihottuman pahempina aikoina.

Toivottavasti näistä omista vinkeistä on jollekin apua ja jos teillä kamppaillaan samanlaisten asioiden kanssa, niin suosittelen lämpimästi kokeilemaan näitä tuotteita.

Listaan teille kaikki “testissä” käyttämäni tuotteet tähän alle, sekä tarkemmat selostukset jokaisesta yksittäisestä tuotteesta.

Lopuksi haluan vielä toivottaa paljon jaksamista niin ihottumasta kärsiville lapsille, kuin ihottumaa hoitaville vanhemmille. <3

-Laura

Jaa tämä artikkeli ystävillesi!

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on telegram

Kurkkaa myös nämä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *